Första dagarna i Innsbruck

Nu är det fjärde dagen här i Innsbruck. Vi har haft fullt upp med att orientera oss  i staden, fixa administrativa saker och bosätta oss i studentrummet och staden. Första dagen hann vi bara få våra rum i ett studenthem på Schützenstrasse 43 via Akademikerhilfe. Vi bor långt ifrån centrum och universitetet, så ett tips är att söka bostad direkt eftersom det är först till kvarn som rummen delas ut. Dagen efter tog vi oss in till stan med buss och som tur är då vi bor långt borta ligger busshållplatsen precis utanför huset och avgångarna är var femte minut. Det första vi gjorde var att registrera oss som medborgare i staden vid Rathaus (stadshuset) som ligger mitt i stan på Maria-Theresien-Straße. Kontoret ligger en våning upp i mitten av gallerian och för att registrera sig går man till vänster när man kommit upp för trappen, inte höger som vi först gjorde. Att registrera sig som medborgare är viktig att göra inom tre dagar, eftersom man tydligen får böter annars. För att göra detta behöver man ha med sig pass och ett dokument som heter Meldezettel. Detta dokument ska vara underskrivet av hyresvärden, vi fick det direkt när vi flyttade in så fråga om det om ni inte får något.

Det andra vi gjorde var att registrera oss som studenter vid Universitet, det är viktigt att kolla när kontoret har öppet vilket vi missade första gången. Registreringen gjordes på bottenvåningen vid universitetets huvudbyggnad på Innrain 52d. Från början sprang vi runt och letade i fel byggnad då informationen vi fått inte längre stämde. Här behöver man också ha pass och även en kopia av Letter of Acceptance, var även beredda på att behöva fotograferas för studentkortet.  Ett bra tips är att även gå runt lite i universitetet och kolla vart man ska vara första skoldagen, vilket vi gjorde, samt prata med erasmuskoordinatorn för att få lite bättre koll på läget.

Innsbruck är en cykelstad men det finns bussar och spårvagn och vi bestämde oss för att skippa cykeln och ta oss runt med kommunaltrafiken. Så ett tips ifall man vill köra som oss är att skaffa sig ett terminskort som kostar 180 euro för studenter. För att få studentpris behöver man visa Letter of Acceptance och en kopia på att man betalat undervisningsavgiften. Vi valde det dyrare kortet eftersom man med det kan åka runt i hela Tyrolen med både buss, spårvagn och tåg.

Nu laddar vi upp inför skolstarten på måndag och hoppas på att hitta till rätt sal!

Auf Wiedersehen!

IMG_3348
Att pack inför en termin är inte lätt.
IMG_1944.JPG
När vi landade i Innsbruck möttes vi av denna fantastiska utsikt.
IMG_2452
Här bor vi, studenthemmet, Akademikerhilfe på Schützenstrasse.
IMG_4275
Carolines utsikt från rummet är helt magisk!
IMG_9210
Universitetets huvudbyggnad är väldigt fin.
IMG_2438
Det bästa med Innsbruck är att det finns Ikea här, så där blev det en del shopping för att piffa om rummen lite.
IMG_2439
Här bestämde vi oss för att promenera hem från Ikea, med två fulla Ikeapåsar var. Det skulle ta 30 minuter att gå, men med många pauser kom vi hem efter en timme.

 

Lämna en kommentar